Aromatične tvari

Aromatične tvari pomažu proces probave, pa ih možemo također ubrojiti među pomoćna hraniva. Osim toga pospješuju apetit. One se nalaze u svim biljnim namirnicama.
Aromatične tvari su voćne i biljne kiseline i eterična ulja.
- Kiseline mogu biti: jabučna, limunova, octena itd,
-Eterična ulja su : ružino, limunovo, cimetovo ulje itd.
Pod utjecajem aromatičnih tvari izlučuju žlijezde probavne sokove, pa zato pomažu probavu. Naši organi dovode aromatične tvari u središnji živčani sustav.
Kod kuhanja treba posebnu pažnju posvetiti da se hrani sačuvaju aromatične tvari, a to će se postići ako hranu kuhamo u pari ili pirjamo dobro pokrivenu. Isto tako pažnju treba posvetiti guljenju namirnica, jer se aromatične tvari nalaze neposredno ispod površinske kore ili kožice. Hranu ne smijemo dugo ostavljati u vodi, jer aromatične tvari prelaze u vodu. Aromatične tvari osjećamo i u kruhu koji je načinjen od crnog brašna.