Začin

Pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja okusa ili mirisa koriste u pripravljanju svih vrsta hrane kao bi se tim svojstvima jelo "oplemenilo". U tom smislu, kuhinjska sol nije začin. Začine dijelimo na domaće ili blage i na strane ili oštre. Domaći ili blagi začini jesu: luk, češnjak, vlasac, lovor, ružmarin, majoran, limun, naranča, sećer i vinski ocat. Među strane ili oštre začine ubrajamo: papar, papriku, klinčić, cimet, vaniliju, orašak, kapar itd. Začini nisu hranjivi, već se upotrebljavaju radi boljeg okusa. Utječu na izmjenu tvari, jer podržavaju probavne žlijezde na izlučivanje sokova. Princip je pravilne prehrane da oštre začine (papar i papriku) u dnevnoj prehrani upotrebljavamo vrlo umjereno, ne samo iz zdravstvenih razloga, već i zbog toga što hrana gubi svoju prirodnu aromu. Kao začin služi kod nas i kiselo vrhnje kao dadatak juhama, varivima i salatama.
Ima začina i u obliku umaka: muštarda, francuski senf i wochester umak, koji se dodaju drugim umacima i mesnim jelima.
Najmiliji i najrašireniji začin je šećer. On je hranjiv i lako probavljiv ako se uživa u malim količinama. Lako se topi, pa ga organizam lako iskorištava. Uživanje šećera u većim količinama može uzrokovati prerano ovapnjenje žila, bolesti probavnih organa i kvar zubi.
Sintetičkim putem dobiveni začini jesu: kristalizirana limunova kiselina, saharin, vanilin-šećer, različita ulja i esencije različitih mirisa koji se upotrebljavaju za pravljenje likera i u slastičarnicama. Saharin je 500 puta slađi od šećera. Zato kod upotrebe treba biti oprezan jer se i najmanji suvišak osjeća u hrani po neugodnom teku. U odgovarajućoj količini, saharin potpuno nadomješta šećer što se tiče okusa, a preporuča se kao zamjena šećera kod šećerne bolesti.

Bechamel-umak (bešamel)

4 dkg margarina
4 dkg brašna
10 dkg luka
10 dkg svinjetine
1/4 polijevke od teletine
3/4 l mlijeka
1/2 dl vrhnja

Luk i meso izreže se na sitne komadiće i na margarinu ispeče. Poslije se doda brašno, poprži dok ne postane svijetložuto, dolije polijevkom, a onda mlijekom i pusti da kuha dok se ukuha do propisane gustoće. Zatim se pasira, zavri, doda vrhnja i asesonira po ukusu.
Plan rada: sve prirediti, 2. izrezati luk, meso, 3. ispeći na margarinu, 4. dodati brašno, popržiti, 5. zaliti polijevkom, 6. dodati mlijeko, 7. kuhati, 8. pasirati, kuhati, 9. dodati vrhnje, 10. asesonirati.