Zadaća i sastav hrane

Zadaća i sastav hrane

Hranom nazivamo one živežne namirnice biljnog i životinjskog porijekla, koje jedemo sirove ili prerađene u različita hladna ili topla jela.
Hrana ima svoju zadaću:
1.da daje građu za rast
2.da nadomješta građu, koja se istrošila funkcijom organa, te duševnim i tjelesnim radom
3. da daje toplinu, snagu ili energiju za kretanje i obnavljanje duševnog i tjelesnog rada
4. da čuva od bolesti uživanjem hrane u kojoj ima vitamina.

U hrani se nalaze sve ove hranjive tvari: bjelančevine, masti i ugljikohidrati.
To su kemijski spojevi koji su sastavljeni od 4 glavna elementa: ugljik, kisik, vodik i dušik. Glavni sastojak je ugljik. Osim ovih hranjivih tvari potrebne su još neke tvari koje, zapravo nedaju građu ni toplinu našem tijelu, a ni potrebnu energiju, ali da ih naše tijelo ne dobiva s hranom oboljelo bi. Te tvari jesu vitamini, fermenti, aromatične tvari, mineralne tvari, lipoidi itd.
Biljna hrana za čovječji organizam je vrednija od životinjske:
1. jer biljke imaju sposobnost da u svojim stanicama pretvaraju anorganske tvari u organske, tj. u bjelančevine, mast i šećer, od kojih je sastavljen plod biljke, lišće korijen i stabljika.
2. jer je biljna hrana izvor mineralnih soli i vitamina
3. jer pospješuje probavu
4. jer neutralizira kisele tjelesne sokove koje se stvaraju uživanjem mesa.
Meso je za razliku od biljaka, lakše probavljiva hrana i daje veću energetsku vrijednost.
Zato je potrebno uvijek kombinirati hranu biljnog i životinjskog porijekla.

Recept:
Svinjetina s povrćem
50 dkg svinjetine
50 dkg krumpira
30 dkg mrkve
30 dkg korabice
luk, zeleni peršin, sol, papar, voda

Svinjetina se opere i izreže na komade. Krumpir se oguli i izreže na komadiće. mrkva i korabica se očiste i izrežu na deblje rezance. Luk i peršin se fino iskosaju. sve se ovo složi u lonac kako je naprijed opisano, zalije se vodom, doda se po potrebi soli i papra te pokriveno se polagano kuha najmanje 1 sat.
Plan rada:
1.sve prirediti, 2.kosati luk i peršin, 3. očistiti, rezati mrkvicu i korabicu, 4.guliti i rezati krumpir, 5.oprati i rezati meso, 6.složiti u lonac, 7.zaliti vodom, 8. soliti i papriti, 9.pokriti i kuhati.