Dražila i alkoholna pića

Nauka o prehrani ne odbacuje potpuno uživanje oštrih začina ni dražila, ali želi pokazati put ka zdravom načinu života.
Najobičnija dražila ili sredstva za uživanje jesu: kava, čaj i kakao.

Kava sadrži 1.5% kofeina, 12% hlapiva ulja i 6% trijeslovine. Hlapivo ulje razvija se tijekom prženja, a trijeslovina kuhanjem. Duljim kuhanjem postaje kava neukusna, jer se u vodi otopi trijeslovina koja nema ugodan okus. Kod uživanja bijele kave možemo pravu kavu zamijeniti prženim ječmom, pa takvu kavu možemo onda uvrstiti među hraniva.
Čaj ima 2-4% teina, a ima isto djelovanje kao i kofein u kavi. Osim toga, u čaju ima 10-15% trijeslovine i hlapiva ulja, koje daje čaju finu aromu.

Kakao je po svome sastavu više hranivo nego dražilo. Kakaov prašak sadrži 15% masti, bjelančevine i škroba, nešto trijeslovine i teobromina. Zbog male količine teobromina ne djeluje kao dražilo, pa se daje i djeci.
Kava i čaj osvježuju, pospješuju izlučivanje i proširuju krvne sudove u srcu i mozgu, pa, ako se umjereno uživaju, mogu se smatrati za korisna pića.
Alkohol
U sredstvima za uživanje ubrajamo i alkoholna pića: pivo, vino, prošek, konjak, rakiju, liker i rum. Najmanji postotak alkohola ima u pivu (4%), u vinu ga ima oko 10%, a u ostalim alkoholnim pićima 30-60%.
Dnevno uživanje alkohola uništava pomalo sve čovječje organe, a najviše jetru, bubrege, želudac i krvne žile. Alkohol dolazi direktno u krv i spaja se s kisikom, koji oduzima stanicama. Popije li čovjek veću količinu alkohola, gubitak kisika može biti tako velik da prestane funkcija tjelesnih stanica i nastupi smrt. Tako dolazi do trovanja alkoholom.
S krvlju dolazi alkohol u živčane stanice mozga, oduzima i njima kisik i time priječi normalan rad. Čovjek se nalazi u posebnom raspoloženju, omamljen je kao nekim narkotičnim sredstvom, nije svjestan što govori i radi: kažemo da je pijan. Prekomjerno uživanje alkohola često je uzrokom duševnih bolesti.
Za djecu alkohol je opasan otrov. Oni koji ga uzimaju teško pamte zbog nenormalnog rada stanica u mozgu, teško uče i nemaju razvijen osjećaj dužnosti.