Savjeti za zdravo kuhanje

 
 
Hrana nije samo izvor kalorija - ona pomaže u obnavljanju tkiva i prevenciji bolesti. 
 
Priprema zdravog, hranjivog obroka ne mora biti dugotrajna, naporna niti komplicirana. Upravo suprotno, daleko je jednostavnija ako ne tragate za teško dostupnim sastojcima, ali kuhate pravilno. "Planirajte jelovnik unaprijed i poslužujte svježe pripremljenu hranu, izbjegnite podgrijavanje. Ono uništava hranjivu vrijednost obroka i mijenja originalni okus. 
 
Kad stavljate hranu u hladnjak, prekrijte je plastičnom folijom da spriječite miješanje mirisa. Hrana nije samo izvor kalorija - ona pomaže u obnavljanju tkiva i prevenciji bolesti.", kaže za indijski The Times Sveta Bhassin, nutricionistica i savjetnica za wellnes iz Bombaja. Savjeti: Povrće ne bi trebalo biti prekuhano. Sirovije povrće je ujedno hranjivije. Svježe mlado povrće kuha se brzo i ne zahtijeva puno začina da bi bilo ukusno. 
 
Povrće je većinom prekriveno pesticidima koje je moguće ukloniti tako da ga operete u sudoperu punom kalijevog permanganata i isperete čistom vodom. Zeljasto povrće ne bi trebalo kuhati u kiselinama poput limete ili tamarinda, budući da maslinasto zelena boja signalizira težu apsorpciju nutrijenata. Kad kuhate u ekspresnom loncu, pustite da voda zakipi prije nego što dodate sastojke i stavite poklopac. Nakon toga, kuhajte neko vrijeme na slaboj vatri dok ne procijenite da je hrana gotova. Mahunarke koje kupujemo trebale bi biti nepolirane i malene. Poliranjem i procesiranjem gube se neki ključne hranjive tvari. Luk je bogat izvor kercetina - važne fitokemikalije i antioksidansa. 
 
Često griješimo sjeckajući luk neposredno prije konzumiranja. Umjesto toga, trebalo bi ga nasjeckati i ostaviti da stoji barem 10 minuta prije posluživanja, budući da oksidacija pomaže pri aktivaciji kercetina. Mlijeko koje nije pasterizirano treba kuhati barem 10-15 minuta kako bismo bili sigurni da su eliminirane sve bakterije i bacili. Korištenje pogrešnog posuđa također može biti opasno. Ne koristite oslikane i ukrašene lonce i tave. Neki od njih načinjeni su od olovnog i srebrnog toksičnog materijala, što može uzrokovati teške poremećaje u probavi. Posude od aluminija mogu uzrokovati visoku razinu tog elementa u moždanom tkivu, jer se teško uklanja iz tijela. Ljudi koji pate od Alzheimerove bolesti imaju visoku razinu aluminija. 
 
Najsigurnije  posuđe za pripremu hrane i posluživanje gotove hrane je posuđe od vatrostalnog stakla i nehrđajućeg čelika.