Sol i voda u prehrani

Sol je kemisjki spoj natrija i klora. Natrij je vazan kod izmjene tvari u organizmu., a klor stvara u želucu solnu kiselinu, koja pospješuje rastvaranje hrane. Prema tome, sol ne služi samo kao začin, već i kao nadopuna mineralnim tvarima. Računa se da je dnevna potreba soli 10g. Preveliko uživanje soli izaziva žeđ, a preveliko uživanje vode razređuje sokove i slabi probavu te opterećuje krvotok.
Soli ima gorske i morske.
Gorska sol dolazi u trgovinu samljevena, a morska u kristalima. Morska sol sadrži osim natrija i klora još i druge mineralne tvari, pa se zato smatra za vrijedniju u prehrani.

Voda sadrži dosta mineralnih tvari, a najvise vapna. To je takozvana tvrda voda za razliku od mekane, u kojoj nema mineralnih tvari (kišnica). Tvrda voda je zdrava, jer čini čovjeka otpornijim prema bolestima.
Organizam prima mnogo vode s hranom, pa se zato kaže da i vodu jedemo. Čovjek mora primiti dnevno 35g vode na svaki kilogram težine. Prema tome, žovjek od 70 kg treba primiti dnevno oko 2 i pol litre vode s jelom i pićem. Zdrav čovječji organizam sadrzi oko 45 litara vode. Kod normalnog života vodu izlučuje čovjek u obliku mokraće i znoja 2 do 3 litre na dan, pa taj gubitak treba nadoknaditi. Čovjekovom organiznu voda je potrebana za obavljanje njegovih funkcija. Voda održava tlak u stanicama, a kako je ima u krvi ona raznosi hranjive čestice u stanice i organe, a nepotrebne tvari izlučuje znojem i urinom. Bez uživanja vode čovjek bi mogao izdržati samo 5 dana, a bez hrane može živjeti 20 do 40 dana.
Organizam prima s hranom vodu, jer je poznato koliko vode sadrže neke namirnice: mlijeko 87%, salata 94%, meso 65%, kruh 37%, maslac 15%, rajčica 94%, kelj 92%, krumpir 75%, sir 30 do 50%, med 20%.
Vodu nije dobro piti za vrijeme jela. Žvakanjem treba potaknuti žlijezde da izluče što više sline, koja pomoću fermenta rastvara hranu. Razrjeđuje li se slina vodom, nema ona vise ono pravo djelovanje. Piti treba poslije jela ako čovjek osjeća žeđ. Treba se čuvati prehladne vode da ne dode do katara želuca. Uživanje hladne vode za vrijeme velike vrućine pospješuje znojenje, pa se u tome slučaju preporučuje piti topli čaj. Potrebu za tekućinom čovjek može namiriti i voćnim sokovima (limunadom, oranžadom, jabukovcem), mlijekom, kakaom, jer svi ovi napitci osvježuju svakog.

Recept:

Slana torta od palačinki

1/2 l mlijeka
5 dkg margarina
25 dkg brašna
2 dl vrhnja
2 jaja
2 žumanca
sol
1/2 kg suhog mesa,
vlasac.

Najprije se ispeku palačinke. Vatrostalna zdjela namaže se margarinom, pa se u nju slažu palačinke. Svaka palačinka namaže se fino kosanim mesom koje se malo papri i ovlaži kiselim vrhnjem. Kad su sve palačinke složene, preliju se razmućenim žumancima i vrhnjem i stave u pećnicu da se peku. Torta se pospe fino kosanim vlascem i servira sa složenom salatom.


Plan rada: 1. sve prirediti 2. ispeći palačinke 3. kosati meso 4. dodati vrhnje 5. slagati palačinke, nadjenuti 6. preliti žumancima, vrhnjem 7. peći 8. kosati vlasac, 9 posuti.