Mineralne tvari

Mineralne tvari
Mineralne tvari su pomoćna hraniva. One su spojevi anorganskih baza s anorganskim kiselinama kad se vežu u odgovarajućem omjeru. Kod spajanja baza i kiselina one se neutraliziraju i nastaju soli. Najpoznatija je kuhinjska sol (NaCl), spoj je natrija i klora.
Mineralne tvari sastoje se iz ovih elemenata: ugljika, sumpora, željeza, kalcija, kalija, fluora, fosfora, klora, joda, natrija, i magnezija.
Mineralne tvari nalaze se u različitim živežnim namirnicama u većim i manjim količinama. Mineralne tvari bazičnog karaktera nalaze se u povrću, krumpiru, voću i mlijeku, a mineralne tvari kiselog karaktera u mesu, jajetu, siru i žitnim proizvodima.
naše tijelo mora primiti obje vrste mineralnih tvari u takvom omjeru da se postigne mali višak bazičnih mineralnih tvari.
Mineralne tvari potrebne su našem tijelu za gradnju stanica, kosti, zubi vlasi i kože. One pomažu kod procesa izmjene tvari u tijelu i kod procesa probave. Od velikog su značenja kod dijelovanja žlijezda , kod primanja kisika iz zraka i kod izlučivanja ugljične kiseline.
Voda sadrži vrijedne mineralne tvari, u prvom redu kalcijeve soli.

Okruglice od šunke

20 dkg šunke
1 jaje
5 dkg maslaca
6 dgk mrvica
zeleni peršin, sol, papar

Šunka se fino skosa. Maslac se miješa s jajetom dok smjesa ne postane pjenasta, a onda se dodaju šunka i mrvice, kosani peršin, sol i papar. Sve se dobro izmiješa te prave okruglice, koje se stave u juhu i ostave da nabubre. Ne smiju se kuhati.
Plan rada: 1. sve pripremiti, 2. kosati šunku, 3.kosati peršin, 4.miješati maslac, jaje 5.dodati šunku, mrvice 6.dodati peršin, papar, 7. izmiješati, 8.praviti okruglice, 9.staviti u juhu.